این سوره در «مکه» نازل شده و دارای ۳۵ آیه است.
محتوای سوره:
این سوره اهداف زیر را تعقیب می کند:
۱- بیان عظمت قرآن.
۲- مبارزه قاطع بر ضد هرگونه شرک و بت پرستی.
۳- توجیه مردم در مسئله معاد و دادگاه عدل پروردگار.
۴- ضمناً به عنوان هشدار به مشرکان و مجرمان گوشه ای از داستان قوم عاد را که ساکن سرزمین «احقاف» بودند بیان میدارد. نام سوره نیز از همین جا گرفته شده است.
۵- اشاره به گسترش و عمومیت دعوت پیامبر اسلام، تا آنجا که غیر از انسانها، یعنی طایفه جن را نیز شامل می شود.
۶- تشویق مؤمنان و انذار کافران و ایجاد مبادی خوف و رجاء.
۷- دعوت پیامبر اسلام به صبر و استقامت.
فضیلت تلاوت سوره:
در حدیثی از امام صادق علیه السلام می خوانیم: «هر کس سوره احقاف را هر شب، یا هر جمعه، بخواند خداوند وحشت دنیا را از او بر می دارد و از وحشت روز قیامت نیز در امان می دارد. بدیهی است این گونه حسنات و درجات تنها به خاطر تلاوت الفاظ نیست، بلکه تلاوتی است سازنده و بیدارگر در مسیر ایمان و تقوا، و محتوای سوره احقاف به راستی چنین اثری را دارد، اگر انسان طالب حقیقت و آماده عمل باشد.
برگزیده تفسیر نمونه، ج ۴، ص: ۴۲۲
بسم الله الرحمن الرحیم به نام خداوند بخشنده بخشایشگر
(آیه ۱) آفرینش این جهان بر اساس حق است: این سوره آخرین سوره از سوره های هفتگانه «حم» است که مجموعاً «حوامیم» نام دارد. و در آیه اول این سوره نیز به حروف مقطعه «حا-میم» (حم) برخورد می کنیم.
در تفسیر این حروف همین قدر می گوئیم که این آیات تکان دهنده و حرکت آفرین و پرمحتوای قرآن از حروف ساده الفبا، از «حا و میم» و مانند آن، ترکیب یافته و در عظمت خداوند همین بس که چنان ترکیب عظیمی را از چنین مفردات ساده ای به وجود آورده.
(آیه ۲) و شاید به همین جهت بلافاصله می افزاید: «این کتاب از سوی خداوند عزیز و حکیم (قادر و توانا) نازل شده است» (تنزیل الکتاب من الله العزیز الحکیم)
این همان تعبیری است که در آغاز سه سوره از سوره های «حم» مومن- جاثیه و احقاف، آمده است.
. مهری تیمارچی، آموزش و پرورش
ناحیه ۳ شیراز