به نقل از سایت Reader۳۹;s Digest، کبد نه تنها بهعنوان تصفیه کننده خون عمل میکند، بلکه هورمون تولید میکند، انرژی ذخیره و ترکیباتی تولید میکند که در هضم غذا در معده مؤثر است.
با توجه به نقش مهم کبد در حفظ تندرستی، شاید تصور کنید که کوچکترین مشکل مربوط به کبد سریع آشکار میشود؛ اما چنین نیست. به گفته متخصصان به بیماری هپاتیت C اپیدمیک خاموش گفته میشود؛ زیرا بسیارى از افرادی که دچار این بیماری میشوند، از آن آگاه نمیشوند. زمانی که علائم بیماری آشکار می شود چه به دلیل بیماری هپاتیت، بیماری کبد چرب یا بیماری دیگر، احتمال دارد که فرد دچار سیروز کبدی شده باشد. بیماران مبتلا به سیروز کبد در معرض سرطان کبد قرار میگیرند و بالاخره به عمل پیوند نیاز پیدا میکنند. بیماری کبد چرب با چاقی مفرط ارتباط نزدیکی دارد و شایعترین علل مشکل کبدی است. انواع بیماری هپاتیت و مصرف مشروبات الکلی نیز از علل شایع بیماری کبدی است. رعایت یک برنامه غذایی سالم و متعادل، ورزش کردن و مصرف نکردن مشروبات الکلی بهترین راه پیشگیری از بیماری های کبدی است؛ اما علائم دیگری که نیاز به بررسی دارد:
معده درد: احساس سوزش یا درد شکم، ورم یا درد در یکچهارم فوقانی راست شکم نشانه مشکل کبدی است. کبد بیشتر محفظه شکم را پر میکند و در سمت راست شکم قرار دارد. در صورت ملتهب بودن، میتوانید آن را حس کنید.
زردی پوست یا چشم (یرقان): هنگامیکه بدن سلولهای خونی را میشکند، یکی از محصولات ایجادشده زردرنگ است که بیلیروبین نام دارد؛ درحالیکه یک کبد سالم مشکلی در دفع بیلیروبین ندارد، کبد بیمار اجازه تراکم بیلیروبین در خون را میدهد که به زردرنگ شدن پوست و چشم منجرمیشود. به این بیماری یرقان میگویند. ادرار پررنگ و مدفوع کمرنگ نیز از علائم یرقان است.
درد مفصل: درد مفصلی مانند درد آرتریت، حالت تهوع، استفراغ، خستگی و از دست دادن اشتها همه از علائم مرتبط با بیماری کبد به ویژه هپاتیت خودایمنی است. هپاتیت خود ایمنی بیماری است که طی سیستم ایمنی به اشتباه به سلولها و بافتهای کبد حمله میکند و در زنان شایع تر است.
لکههای پوستی: ازآن جا که کبد به درستی خون را تصفیه نمیکند، احتمال لخته شدن خون وجود دارد. این نوع لختگی شبیه کبودیهای بزرگ ظاهر می شود. این کبودیها بیشتر در تنه و سینه دیده میشود.
سردرگمی: بیماری کبدی میتواند باعث تراکم مس در خون و مغز شود که به سردرگمی شبیه آلزایمر میانجامد. این نوع سردرگمی مربوط میشود به مرحله پیشرفته بیماری کبدی که شاید تنها علامتی از بیماری باشد که فرد تجربه می کند.
تحلیل عضله: شکم بیشازحد بزرگ یا قوزک متورم با دستها و پاهای لاغر و ضعیف میتواند به دلیل عدم تعادل مایعات براثر بیماری کبدی به وجود بیاید. این تحلیل رفتن عضله میتواند بالای گونه و در اطراف گیجگاه نیز خودش را نشان دهد.